Pirovac

Pirovac_17072013_0028_lomo_2

U Srednjem vijeku vlasništvo stare hrvatske plemenitaške loze Šubića, kasnije u rukama Šibenske biskupije i šibenskog plemstva, Pirovac je sa svojim prekrasnim plažama oduvijek bio mjesto za odmor privilegiranih, mjesto za ugodno življenje. O tome svjedoče i stari zapisi o Pirovcu (prve spomene nalazimo već u dokumentima s kraja 13. stoljeća), ali i ostaci naselja iz vremena Rimskog imperija na obližnjem otoku Sv. Stjepana. Naselje se posebno brzo razvijalo tijekom 15. i 16. stoljeća kada ga naseljavaju bjegunci pred turskom najezdom. Brojni povijesni spomenici iz toga vremena svjedoče o dinamičnom razvoju mjesta u davnim stolječima: gotički sarkofag s reljefom iz 1447. g. u kapelici obitelji Vrančić-Draganić na mjesnom groblju, gotička crkva Sv. Jurja iz 1506. godine koja je u 18. st. obnovljena u baroknom stilu, ostaci franjevackog samostana na otoku Sv. Stjepana iz 1511. godine.
Zanimljiva je i legenda koja kaže kako su Pirovac tijekom jednog razdoblja u povijesti nazivali “Zlo selo”, zbog toga što su domaći mještani u obrani turske osvajače polili vrućim maslinovim uljem.

Pirovac je turističko mjesto na sjevernoj obali pirovačkog zaljeva, prirodnog fenomena koji je 10km. usječen u kopno. Od Šibenika je udaljen 23 km (15 min.vožnje). Tipičnog je mediteranskog izgleda, zbijenih kamenih kuća, uskih vijugavih kala. Ima vrlo lijepe plaže i uvale, ljekovito blato, kilometrima uređene pješačko biciklističke staze. Od Pirovca se vrlo brzo dođe do prekrasnog nacionalnog parka Krka, franjevačkog samostana Visovac, otoke Kornate, blizu Pirovca se nalazi i vrlo lijepo poznato jezero Vrana. Tu je i blizu nadasve lijepi mediteranski grad Šibenik, koji obiluje mnoštvom kulturnih znamenitosti još puno toga za vidjeti.

A evo i jedan promo spot Pirovca: